#43 – Neurodivergentie – depressie

Deze aflevering gaat in op thema's als depressiviteit, zelfbeschadiging en suïcide. Kamp jij zelf met deze thema's? Zoek hulp. Dat kan via telefoonnummer 0800-0113 of http://www.113.nl.

 

De eerste aflevering van seizoen 6 is de start van onze reeks over neurodivergentie. We gaan in op de verschillende 'afwijkingen' van 'normaal' in onze klassen. We ontdekken al
snel dat er veel lelijke taal is als het om neurodivergentie gaat. Deze eerste aflevering gaat om de leerling die niet lekker in zijn vel zit, depressief is of met zelfbeschadiging of suïcidegedachten zit. Hoe kunnen we voorkomen dat leerlingen in zo'n situatie terecht komen? Hoe stellen we vast dat leerlingen hulp nodig hebben? Welke hulp kunnen wij bieden? En waar liggen de grenzen aan wat een school kan doen?

 

Te gast zijn Jan Ruigrok, die vanuit herstelrecht werkt aan het bouwen van een geweldige school waarin ieder het goed heeft, zijn bijdrage levert en gezien wordt. Dat doet hij vanuit zijn tainingsbureau Rigardus. Jan heeft ook een boek
geschreven over dit thema, Hoop, humor en herstel, dat je kunt vinden bij je lokale boekhandel: https://libris.nl/a/jan-ruigrok/hoop–humor-en-herstel/501493884#paperback-9789023258773.

 

Ivo Mijland werkt vanuit Orthoconsult en biedt trainingen aan voor werkenden in het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast schrijft en spreekt hij regelmatig over leerlingbegeleiding en passend onderwijs. Ook Ivo heeft een boek geschreven, Ik ben toch te gek. Dat kun je vinden op de site van Orthoconsult: https://www.orthoconsult.nl/shop-single/ik-ben-toch-te-gek-luxe.

 

Wytze Niezen vind je op LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/wytzeniezen/)

Wim Pelgrim vind je op zijn eigen site (http://www.wimpelgrim.nl).

 

Wil je reageren? Ga dan naar Twitter (http://twitter.com/onderwijscast), Instagram (http://instagram.com/onderwijspodcast), Facebook (https://www.facebook.com/pictioonderwijspodcast) of LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8805729/)

 

Wil je een aflevering sponsoren? Laat het weten via onderwijspodcast@wimpelgrim.nl.

Bladwijzer de permalink.

Over Wim Pelgrim

Vader van Noor en Daan | man van Jessie | docent Nederlands | skillspasport | eIDAS 2.0 | podcast | D66 | 4daagse

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *