Deze tweede aflevering van ons vierde seizoen staat geheel in het teken van de mentale gezondheid van onze leerlingen. We horen van de leerlingen van Wim en praten met verschillende gasten uit de praktijk en uit het onderzoek.
Wytze tipt ons het boek De meetmaatschappij van Berend van der Kolk. En Wim praat met Amber Walraven van Teacher Tapp over schaamte voor het lerarenvak: https://nl.teachertapp.com/leidinggeven/.
Onze gasten van deze aflevering zijn Susanne Langelaan, Projectleider Mentale gezondheid bij ROC Mondriaan & Docent Leisure & Eventmanagement bij NHLStenden; Martin van de Ven, ondersteuningscoördinator van het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. Gonneke Stevens, Hoogleraar Adolescent Health & Wellbeing aan de Universiteit van Utrecht, Associate professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Esther Polhuijs, belangenbehartiger en kinderrechtenfunctionaris bij Unicef.
In de gesprekken worden verschillend einteressante onderzoeken genoemd:
- Het HBSC-onderzoek: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/af2022-hbsc-2021
- Het NJI-onderzoek: https://www.nji.nl/coronavirus/onderzoek-gevolgen-coronatijd
- Het Unicef-rapport uit 2020: https://www.unicef.nl/files/UNC-Rapport-Coronacrisis-en-jongeren-FINAL-compleet.pdf
Wytze Niezen vind je op LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/wytzeniezen/)
Wim Pelgrim vind je op zijn eigen site (http://www.wimpelgrim.nl).
Wil je reageren? Ga dan naar Twitter (http://twitter.com/onderwijscast), Instagram (http://instagram.com/onderwijspodcast), Facebook (https://www.facebook.com/groups/2199997356720348/) of LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8805729/)
Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door http://www.pictio.nl en onze sponsor van deze aflevering Edutrainers: Edutrainers verzorg aan de hand van het Europese framework van Digitale Competenties voor leraren (DigCompEdu) het programma Digitaal Didactisch vaardig, Ze helpen onderwijsinstellingen van PO tot MBO met het integreren van technologie in het strategisch beleid, het definiëren van de digitale competenties en het inrichten en organiseren van professionalisering (workshops en E-learning) dat aansluit op het niveau van de individuele deelnemers. Krijg zicht, grip en regie door hun unieke aanpak voor en door het onderwijs! Meer informatie http://www.edutrainers.com