Het is rapportentijd! We zagen op sociale media veel berichten voorbij komen over rapporten. Over dat dit tijd kost, in het weekend gedaan wordt, dat er gezorgd moet dat leerlingen de map inleveren, oudergesprekken gevoerd moeten worden, etc. etc. Wij waren net wat minder specifiek in onze antwoordopties, maar zien wel duidelijke verschillen tussen sectoren. Zo geeft men in het po feedback in het rapport aan de leerling, en in het vo veelal een cijfer en feedback voor collega’s. In het vo en mbo vinden rapportvergaderingen plaats, in het po vooral gesprekken met ouders. Een van onze deelnemers merkte overigens terecht op dat het in het vo wel kan uitmaken of je mentor bent of niet. Voor mentorleerlingen komen er meer zaken bij kijken. (https://nl.teachertapp.com/rapporten-oudercontact-vertrekken-en-weten-versus-doen/).
In deze serie bespreken we de resultaten van het onderzoek TeacherTapp. Centraal in het onderzoek staat de professionele kwaliteit van de leraar. Hoe krijgjeeenzichtopwat leraren denken en ervaren? Waar worstelen leraren mee, wat zijn hun zorgen? Welke vragen zijn er, en bestaan de antwoorden al? Als er beslissingen worden genomen door beleidsmakers,hoe komen die binnen bijde direct betrokkenen?Uit deze nieuwsgierigheid ontstond de originele Teacher Tappin het Verenigd Koninkrijk 2017.
We spreken met Amber Walraven, lerarenopleider bij de Radboud Universiteit, die Teacher Tapp naar Nederland haalde. Haar onderzoek richt zich met name op het (samen met docenten) ontwerpen van ICT-rijke leeromgevingen en het meten van het effect daarvan. Het ICT-aspect heeft niet alleen betrekking op het leren met behulp van ICT, maar ook op het leren omgaan mét ICT.
Wytze Niezen vind je op LinkedIn (https://www.linkedin.com/in/wytzeniezen/)
Wim Pelgrim vind je op zijn eigen site (http://www.wimpelgrim.nl).
Wil je reageren? Ga dan naar:
Twitter (http://twitter.com/onderwijscast) Instagram (http://instagram.com/onderwijspodcast) Facebook (https://www.facebook.com/groups/2199997356720348/) LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8805729/)
Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door http://www.pictio.nl