In deze aflevering interviewt Wytze Niezen neuropsycholoog Mark Tigchelaar en software-ontwikkelaar Oscar Bos over Focus. Eerst wordt uitgelegd wat focus eigenlijk is, hoe ons geheugen werkt en welke neurotransmitters dit organiseren. Er zijn vier concentratielekken die je focus verstoren. Welke dit zijn en wat je eraan kan doen, hoor je in de podcast. Vervolgens kijken we welke weeffouten in het onderwijssysteem zitten. Ook wordt de rol van de leerkracht besproken, hoe kan deze focus faciliteren? Wat kan je als leerkracht morgen in de klas doen om je leerlingen beter te laten concentreren?
Mark Tigchelaar (https://nl.linkedin.com/in/mark-tigchelaar-0957a44) studeerde psychologie en was al in zijn studententijd bezig met het geheugen en hoe je productiever kan werken. Momenteel is hij directeur van de Focus Academy en schrijft en spreekt hij over focus en middelen en gedragingen om onze focus te versterken. Hij is betrokken bij diverse tv-programma’s over het brein, gaf twee tedX-talks en schreef vijf boeken over hoe je meer uit je brein kunt halen.. In zijn laatste boek focus aan/uit deelt spreekt hij over de 4 concentratielekken.
Oscar de Bos (https://www.linkedin.com/in/oscardebos/) is software-ontwikkelaar, studeerde Communication and Multimedia Design en is ondernemer sinds zijn achttiende. Door zijn interesse in het snijvlak van software en productiviteit programmeerde hij onder andere de snelleesapp focusreader.com en maakte hij een handige verzameling van de beste concentratie-apps op toolsforfocus.com.
De boeken van Mark Tigchelaar zijn bij de betere boekhandels en online boekenwinkels te vinden. De titels: Focus Aan/Uit, Lezen weten en niet vergeten en Haal meer uit je hersenen.
Tijdens de aflevering wordt onder andere gesproken over de volgende zaken die je misschien wilt nalezen:
Het boek Focus aan/uit van Mark Tigchelaar en Oscar de Bos: https://focusaan.nl/
De theorie van Flow: https://nl.wikipedia.org/wiki/Flow_(mentale_toestand)
Wytze Niezen vind je bij Stichting NOB (https://www.stichtingnob.nl/Over-NOB/Organisatie/Wytze-Niezen). Wim Pelgrim vind je op zijn eigen site (www.wimpelgrim.nl).
Wil je reageren? Ga dan naar Twitter (http://twitter.com/onderwijscast), Instagram (http://instagram.com/onderwijspodcast), Facebook (https://www.facebook.com/groups/2199997356720348/) of LinkedIn (https://www.linkedin.com/groups/8805729/)
Deze podcast wordt mogelijk gemaakt door http://www.pictio.nl