Beoordeling:
Er komen vele boeken over de blockchain uit op dit moment, maar over Bitcoin & blockchain van Herbert Blankesteijn ben ik superenthousiast. De opzet van het boek houdt het midden tussen een socratische dialoog en de Frequently Asked Questions op de gemiddelde website: vragen waar de lezer mee zit worden direct beantwoord. De tekst leest daardoor prettig, omdat je in korte heldere zinnen echt in gesprek lijkt te zijn met de schrijver.
Bovendien wordt er zeer toegankelijk antwoord gegeven op zelfs de lastigste onderdelen van de blockchain. Het hashen van documenten voor vastlegging in een blockchain (blz. 110) is bijvoorbeeld een van de lastigere en abstractere onderdelen van de blockchain:
Je zou het kunnen zien als het afstempelen van een blok. Een belangrijk begrip hierbij is de ‘hash’. Een hash is niets anders dan een controlegetal. Elk digitaal bestand kun je op allerlei manieren zo’n controlegetal bezorgen. Het controlegetal van een pagina vol cijfers kan de optelsom zijn van al die cijfers. Het is de bedoeling dat je op grond van het origineel makkelijk zo’n hash kunt bepalen (bijvoorbeeld ter controle of een bestand ongeschonden is aangekomen), maar het omgekeerde niet. Je kunt niet uit het controlegetal het bestand zelf reconstrueren. Ook een pagina tekst kun je, volgens bepaalde afspraken, een hash geven.
Wat verder opvalt aan het boek is de actualiteit van de voorbeelden. Blankesteijn lijkt tot aan het ter perse gaan geschaafd te hebben en zaken te hebben toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld de samenwerking tussen Walmart en IBM (uit mijn vijfde podcast) in het boek aantreffen.
Het laatste hoofdstuk van Bitcoin & blockchain, waarin staat wat je als bedrijf met de blockchain zou kunnen doen vond ik het spannendst om aan te beginnen. Dit vanwege mijn ervaringen met Blockchain organiseren van Paul Bessems en Walter Bril. Bessems is enkele malen in het radiprogramma BNR Digitaal van Blankesteijn te gast geweest, maar als het op boeken schrijven aankomt, zijn de mannen verder van elkaar verwijderd dan wie ook.
Blankesteijn is in dit hoofdstuk nog steeds toegankelijk, hij spitst zijn hoofdstuk toe op enkele hoofdthema’s (bankenwereld, supply chain, pensioenen en liefdadigheid) en noemt daar enkele van de bekende voorbeelden zoals die van de pizza, betaalt met Bitcoins.
Bitcoin & blockchain is een leuk, toegankelijk boek en het beste eerste opstapje voor iedereen die wil weten wat de blockchain is. Bovendien is het grappig dat de schrijfperiode van het boek af te leiden is uit de waardeontwikkeling di die Blankesteijn noemt in verschillende hoofdstukken van zijn boek. Jammer van enkele slordigheden bij het drukken (“hij wilt“, blz. 108 (of is dit taalverandering) en de onbegrijpelijke halflege bladzijde 163). Herbert Blankesteijn kon mij eind jaren ’90 al superenthousiast krijgen voor de nieuwste PC-technologie met ComputerPlus van Teleac (uitgebreid op Youtube te vinden). Mij verder enthousiasmeren lukt nu opnieuw met dit boek.