Afgelopen weken ging het als het om D66 ging, vooral over het voorstel van Pia Dijkstra de orgaandonatiewet aan te passen. Maar afgelopen week kwam er voor mij een tweede belangrijk wetsvoorstel naar buiten. Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder van D66, wil samen met de SP de grootte van basisschoolklassen aan banden leggen. Goed nieuws voor leerlingen die aandacht verdienen en docenten die aandacht willen geven aan leerlingen.
Dat Paul van Meenen dit voorstel doet is voor mij niet vanzelfsprekend. Bijna twee jaar geleden, tijdens het voorjaarscongres van D66 in Rotterdam in april 2015, dienden Michael Egmont-Petersen uit Rosmalen en ik een motie in (PM101.11) die de fractie opriep “een voorstel (motie of initiatiefwet) in te dienen waarbij de maximale klassengrootte op basisscholen wordt beperkt tot 25 leerlingen”. Deze werd verworpen onder andere met het argument dat maatwerk nodig was.
Daarop dienden Michael (aanhoudend als hij was) met mij opnieuw een motie in op het volgende congres in Amsterdam. Motie PM102.107 wilde meer maatwerk bij het oplossen van de “plofklassen” zoals deze inmiddels gedoopt waren. De opdracht aan de fractie luidde: “Om een voorstel uit te werken waarbij elke basisschool één schooljaar vooruit direct bij het Ministerie van OCW middelen kan aanvragen voor het aanstellen van een extra leerkracht, ten behoeve van de splitsing van een grote schoolklas (waarbij nodige randvoorwaarden, zoals extra ruimte, door 0de school kunnen worden gewaarborgd)”. Ook deze motie werd verworpen, al in de deelsessie voorafgaand aan het plenaire debat.
Maar politiek kost tijd en mede door de discussies over deze moties en vervolggesprekken in den lande heeft Paul van Meenen zich bij een initiatief van de SP van eind 2015 aangesloten. Maximaal 29 kinderen in de groep, gemiddeld 23 en scholen krijgen met 600 miljoen in het plan ook de middelen om dat te realiseren.
Politiek lijkt vaak van vandaag op morgen, hectisch en ad hoc. Maar politiek is ook vooruitzien, langere termijn, investeren en stug doorwerken aan je idealen. Want politiek kost tijd. Dat geldt voor Pia, dat geldt voor Paul en dat geldt lokaal, waar we als bestuur stug doorwerken aan meer actieve leden, een goed programma op de rails zetten en straks topkandidaten om onze idealen voor de gemeente waar te maken.