Op het eerste gezicht hebben het Chinees en het Nederlands nauwelijks iets met elkaar gemeen. Zo heeft het Chinees – afgezien van de sterk verschillende klanken – geen meervoud, geen tegenwoordige en verleden tijd en geen lidwoorden (de, het).Bij nadere beschouwing blijken de talen echter allerlei overeenkomsten te hebben. Het Chinees is een toontaal. Het Limburgs is dat ook. De Chinezen zeggen blij-blij. Wij zeggen druk-druk-druk. In het Chinees zet je achter iedere zin een klein woordje om de zin wat bij te kleuren. In het Nederlands doen we dat ook hoor!Dit boek biedt inzicht in de verrassende overeenkomsten tussen twee talen die ogenschijnlijk hemelsbreed van elkaar verschillen.*
Toen ik Het Chinees en het Nederlands zijn eigenlijk hetzelfde van Sinterklaas kreeg, was ik best enthousiast: een grappig boekje, waarvan ik een opvallende invalshoek op het Nederlands verwachtte en waarin ik met plezier begon te lezen. De enige vragen die mij na (gedeeltelijke) lezing nog resten, zijn: waarom heeft Sybesma zich de moeite getroost dit boekje te schrijven? Wat moet ik ermee? Wat moet de mensheid met dit boekje? Wat is het nut? Wat is de lol? Waarom? Waaróm? WAAROM?
Dit boekje kenmerkt zich door nutteloosheid, de samenvatting van dit boekje kan in 15 bulletpoints geschieden (één per hoofdstuk), de toon is af en toe zo kleuterlijk dat je je kapot ergert als door het onderwijssysteem geworstelde lezer en van de opvallende invalshoek op het Nederlands is weinig over. Ik wens Sybesma veel succes met de verkoop van zijn boekje, want ik hoop dat niemand na lezing van deze recensie het nog in zijn hoofd haalt dit ding te kopen.
*Bron: flaptekst
Beste heer Pelgrim,
Ik ben het helemaal niet eens met wat u daar zegt: “Dit boekje kenmerkt zich door nutteloosheid… de toon is zo kleuterrijk enz.”
Ik vind dat dit boekje zeer verfijnd en op humoristisch wijze de verschillen en overeenkomsten tussen het Chinees en het Nederlands duidelijk maakt aan de hand van talrijke sprekende voorbeelden. Wel moet je taalgevoelig zijn en liefst verstand hebben van talen in het algemeen en van Nederlands én Chinees in het bijzonder, dan zie je misschien wat een leuk boekje dit is. Toevallig ben ik zo´n persoon. Ik heb genoten van iedere bladzijde en ik heb er veel van opgestoken. Dat boekje van Rint Sybesma is een kostelijk boekje!